Hemen hemen çoğu kişi Fitness ile Body Building arasındaki farkı bilmemektedir. Bir kişiye “kaslarınızı kuvvetlendirmek için ağırlık çalışmalısınız” dediğimiz zaman, bize “ben şişmek, hacim kazanmak istemiyorum” cevabını vermektedir. Bu algı ağırlık çalışmaya yönlendirmeye çalıştığımız çoğu kişide bulunmaktadır. Veyahut, bir antrenman programını yorumlarken bazı kişiler “böyle ağırlık antrenmanı mı olur” vb cevaplarla karşımıza gelmektedir.
Bu nedenle bu konumuzda sizlere bir kavram yanılgısı olan Fitness ve Body Building (Vücut Geliştirme) arasındaki farkları anlatacağız. Temel olarak işlevleri, ne anlama geldikleri ve prensipleri hakkında bilgi paylamaya çalışacağız. Öncelikle Fitness ve Body Building kelimeleri üzerinde kısa bir bilgi verelim.
Fitness: Belirli bir zaman diliminde, belirli bir şiddette ve belirli bir sıklıkta uygulanan fiziksel aktiviteleri içermektedir. Fitness‘ın temel prensiplerinin en başında yaşam standartlarının iyileştirilmesi gelmektedir. Gün içerisinde daha dinamik, enerjik, yorulmayan, dayanıklılık gibi özelliklerin geliştirilmesine dayanan ve kişilere özel olarak dizayn edilen fiziksel aktiviteleri içermektedir. Yürüyüş yapmak, bisiklete binmek, yüzmek, basketbol oynamak, ağırlık çalışmak, kürek çekmek vb fiziksel aktiviteler sizin fitness seviyenizin yükselmesine yardımcı olmaktadır.
Yeni başlayan bir sporcu, saatleri arasında en az 2 dakika dinlenmeye ihtiyaç duyacaktır. Daha önce açıkladığımız gibi kükre çalışması yaparken de setler arasındaki dinlenme süresi fazlaca tutulur: değerli 2 dakika civarındadır. Bununla beraber idamını şiddetini arttırmak söz konusu olunca elimizdeki alternatiflerden biri de set arasındaki dinlenme sürelerini azaltmaktır. Buna, idmana kalitesini arttırmak yani kalite çalışma prensibi denir. Müsabaka öncesi dönemde de uygulanan budur.
Kalite çalışması prensibini uygulamaya karar verdiğiniz zaman ise yeni başlayan bir sporcu yani evvelce bunu denememiş biri; ister tecrübeli bir müsabaka yani prensibi evvelce başarıyla uygulamış bir atlet olsun, prensibi o dönem ilk uygulamaya başladınız anda set arası dinlenme süresini hemen 30 saniye düşürmeyin. Bunun yerine yine tedrici geçiş uygulayın. Yani, ilk birkaç idman Bir buçuk dakika, sonra 1 dakika set arası verin. İyice alıştıktan sonra şiddeti daha da arttırmak üzere, set arası dinlenme sürenizi daha da azaltın. Evet, adeleye maksimum düzeyde uyarmak için 10’u şaşırtmak gerekir. Ama bu ne kadar doğru ise geçişlerin tedrici olması gereği de o kadar doğrudur. Aksi taktirde adaleleri olumsuz çok yiyebilir ve şiddet artırmak istenirken verim düşmesi hatta sakatlık ile karşılaşılabilir. Eski bir değiştir: dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmamak gereklidir.
Kilo almak için yapılması gerekenler arasında faydalı bir diyet listesi programı vereceğiz ki nasıl kilo alınır sorusuna yanıt olsun. Kilo almanın yolları istiyorum ve ne yapmalıyım diyorsanız buyurun; Kilo Almak İçin Diyet Programı Yöntemleri
Kimimiz fazla kilodan şikayet ederiz ve kilo vermek için yapılması gerekenleri yaparız. Kimimiz ise aşırı zayıflıktan şikayetçiyiz ve kilo alma istiyorum deyip için diyet programı arar. Her iki durumu yaşayan bireyler için iki durumunda çok zor olduğunu belirterek yazımıza başlayalım. Özellikle kilo alma diyeti erkek ve bayanlarda çok farklı şekilde seyredebiliyor.
Kilo Almak için Ne Yapmalıyım:
Erkekler ve kadınlar nasıl kilo alınır programı uygulayabilmeleri için doktor kontrolünden geçerek farklı anatomilere uygun olarak farklı diyet programları tercih etmeleri gerekmektedir.
Kahvaltı
* 2 Dilim beyaz ekmek
* Baş parmağınız ve işaret parmağınız genişliğinde ve uzunluğunda kaşar peyniri veya tam yağlı peynir
* 5 Adet siyah zeytin
* 2 Çorba kaşığı kadar doğal reçel veya pekmez
* Biber, salatalık ve domates söğüş
Ara Öğün
* 1 Su bardağı kadar pekmez ile tatlandırılmış süt
* 1 Adet mevsim meyvesi
* 4 Adet bizkuvi (Tuzlu)
Öğle Yemeği
* 1 Porsiyon bol kaşarlı domates çorbası
* 1 Porsiyon makarna (makarna sevimiyorsanız pirinç pilavı tüketebilirsiniz.)
* 1 Porsiyon normal yağlı ve etli mevsim sebzesi
* 2 Dilim beyaz ekmek
* 1 Adet veyve ve 1 çorba kasesi yoğurt
Ara Öğün
* Yarım porsiyon künefe veya 1 porsiyon kadayıf
Akşam Yemeği
* 1 Porsiyon bol taneli çorba
* 1 Porsiyon pirinç pilavı
* 1 Porsiyon nohut veya kurufasulye yemeği
* 2 Dilim ekmek
* 1 Porsiyon mevsim meyvesi
* 1 Porsiyon ton balıklı salata
Gece Öğünü
* Pekmezle hafif tatlandırılmış 1 su bardağı süt
* 4 Adet light bisküvi
Günümüzde zayıflama teknikleri büyük önem taşıyor.Çünkü obezitenin gün geçtikçe yaygınlaştığı toplumda zayıflamak güçleşiyor.Sizlere bu konuyla ilgili bilgiler aktaracağız.Değerli doktorların belli başlı ortaya çıkardığı diyet listelerini uygulayarak kilo vermenizi hızlandırabilirsiniz.Bu diyetlere tam olarak uyum sağlamanız gerekiyor.Aksi takdirde bir fayda göstermeyecektir.Diğer bir yöntem ise basen eritmedir. Peki nasıl yapabilirsiniz?
Sırtüstü bir şekilde bir sandalyenin önüne uzanarak başlayın. Topuklarınızı sandalyeye koyun ve denge sağlayabilmek için kollarınızı iki yana uzatarak yerden destek alın. Sağ bacağınızı yere 90 derece olacak şekilde havaya kaldırın. Kalça kaslarınızı sıkın ve kalçanızı yerden yavaşça kaldırın. İki üç saniye bekleyin ve kalçanızı yere geri indirin. Sağ ayağınız havada iken yapacağınız 20 tekrardan sonra, diğer ayağınızı havaya kaldırın ve 20 tekrar da bu şekilde yapın.Ardından sandalyenin önüne geçin ve kollarınızı yanlara salın. Kollarınız yere paralel olarak bacaklarınız yere dik bir şekilde yapabildiğiniz kadar çömelin. Yavaşça çömelin ama aniden doğrulun. Doğrulur doğrulmaz kollarınızı yukarı kaldırın ve parmak uçlarınızda yükselin. Biraz bekledikten sonra aynı hareketi tekrarlayın. Bu hareketi de 15 kez tekrarlayın ve egzersizleri bitirin.Bu uygulamaları disiplinli bir şekilde uygulandığı takdirde vücudunuzdaki farkı kısa sürede görmeniz mümkün olacaktır.
Telif Hakkı © 2023 Orbay Spor - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.